Předtím jsem pekl celozrnné chleby ve tvaru cihly a pokaždé, když upeču chleba, mám z toho velikou radost, i když se někdy úplně nepovede. Jako chleba to vypadá a hlavně – ta chuť… V okamžiku radosti, kdy se vlastně raduji ze života, posílám své starosti a nemoci na dovolenou.
A jak jsem to nafotil?
Nejprve jsem si připravil podklad, na kterém budu fotit chleba. Tím je asi půlmetrová dřevotřísková deska potažená dýhou imitující dřevo. Má pěknou texturu a barevně ladí ke chlebu. Jako první jsem na ní položil utěrku s chlebem v proutěném košíku, dále jsem si připravil jedno stálé světlo - tedy světelný stojan se softboxem, ve kterém je jedna speciální 85W fotografická žárovka, která má světelný výkon jako 450W klasická žárovka.
Světlo je při fotografování to nejdůležitější, nejvíc ovlivňuje kvalitu výsledné fotografie. Toto světlo jsem umístil na levou stranu za chleba tak abych vytvořil boční protisvětlo a na druhou stranu vpravo před chleba jsem umístil stříbrnou odraznou desku, abych projasnil stíny a vlevo před chléb jsem umístil malé zrcátko, abych projasnil ty stíny, na které odrazná deska nestačila.
No a pak už jsem začal fotit. Fotil jsem to s full frame digitální zrcadlovkou canon 6D s objektivem canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. Na objektivu jsem měl nasazený polarizační filtr, kterým jsem trošku odstranil odlesky a vyčistil barvy. Fotoaparát jsem měl připevněný, a to je velmi důležité, na kvalitním stativu.
Fotil jsem s předskolopeným zrcátkem a bezdrátovou dálkovou spouští, protože expoziční časy byly už tak dlouhé, že při sebemenším záchvěvu fotoaparátu by byla fotografie rozmazaná, takže se nesmím foťáku ani dotknout. Nastavil jsem clonu objektivu a expoziční čas: clonaf: 8, čas 0,8 s, zaostřil jsem a mačkal a mačkal dálkovou spoušť. Při tom jsem ke chlebu přidával další věci, které by se ke němu hodily, pak jsem otočil fotoaparát a fotil i na výšku.
Fotku jsem pak ještě upravil v počítači, přidal jsem kontrast, zesvětlil stíny, přidal barvu, doostřil. No a nakonec uložil do JPG.
Fotografování je věda, stejně jako pečení chleba – a o tom podrobněji možná příště.